Actualitate »

Află situația serviciilor medicale care ți-au fost decontate!

Autor: Daniela Purcaru | 19 September, 16:00 | 0 comentarii

Dacă ești asigurat medical, este posibil ca începând din anul 2018 să primești o scrisoare de informare cu privire la serviciile medicale decontate de Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate. Pentru implementarea metodei care transparentizează sistemul, este nevoie de implicarea asiguraților. Vezi ce poți face în cele urmează!


Luna aceasta, Asociația Dăruiește Viață a trimis Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), un document oficial prin care cere ca fiecare contribuabil să primească anual un raport cu serviciile medicale decontate pe contul lui de asigurat.

Potrivit asociației, această cerere se bazează pe legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care prevede între altele și dreptul fiecărui asigurat de a fi informat cel puțin o dată pe an, prin casele de asigurări, asupra serviciilor de care beneficiază, precum și asupra drepturilor și obligațiilor sale (art. 234).

Fraudarea sistemului de sănătate este posibilă

Dacă nu există transparență, iar asigurații nu au acces la informații privind serviciile de sănătate de care au beneficiat în decursul unui an, este posibil să apară abuzuri.

Asociația Dăruiește Viață a găsit o soluție: implementarea unei raportări anuale a serviciilor medicale prestate de asigurați. De aceea, a solicitat această raportare CNAS pentru ca la începutul anului viitor, fiecare asigurat să primească decontul serviciilor medicale de care a beneficiat în anul 2017.

Ce pot face asigurații?

Fiecare asigurat poate să-și ceară decontul serviciilor medicale de care a beneficiat. Procedura este simplă: descarcă formularul tip de pe site-ul asociației, îl completează și îl trimite Casei de Asigurări de Sănătate Județene de care aparține, pe email și/sau fizic. Adresele pot fi obținute de AICI

Ca urmare a demersurilor Asociației Dăruiește Viață, directorul general CNAS, Liliana Mihai, a declarat că asiguraţii vor primi de anul viitor o scrisoare cu serviciile medicale decontate de Casă. Totuși, pentru a avea siguranța că se va implementa această metodă care va transparentiza sistemul, este nevoie de o mobilizare a celor asigurați.

Foto: Arhiva Asociației Dăruiește Viață

Citește Click! Sănătate în varianta digitală

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »