Sanatatea ta / Ce te doare »

6 descoperiri în lupta cu HIV

Autor: Diana David | 12 April, 14:05 | 2 comentarii

În anii ‘80, infecția cu HIV însemna condamnarea la moarte. Acum, situația e diferită. Pentru cei afectați, există speranță. Această schimbare se datorează unei serii de descoperiri extrem de importante ale cercetătorilor care au pornit în războiul împotriva SIDA.  


HIV este virusul imunodeficienței umane, care provoacă SIDA. El afectează celulele sistemului imunitar, distrugându-le treptat, astfel încât persoana infectată își pierde mecanismele de apărare față de infecții și alte boli.

Pacienții infectați cu HIV au, în general, o stare bună de sănătate, care se menține până la 15 ani de la infectare. Persoanele HIV pozitive pot duce o viață normală și pot avea o stare de sănătate bună o perioadă lungă, timp în care statusul HIV este monitorizat. Ele pot transmite infecția, dar acest lucru se poate întâmpla numai prin sex neprotejat sau prin folosirea în comun a seringilor intravenos.

Perspectivele pentru persoanele infectate cu HIV s-au îmbunătățit în ultimii ani prin introducerea terapiei antiretrovirale de mare eficacitate (HAART). În cadrul acesteia, pacienții iau o combinație de 2-3 medicamente anti-HIV, o abordare mult mai eficientă decât folosirea unuia singur. Ce nu există încă este un un vaccin pentru HIV-SIDA sau un tratament care să vindece boala complet.

Lumea medicală depune eforturi mari pentru a descoperi metode și medicamente care să amelioreze viața pacienților cu HIV. Iată câteva din cele mai importante descoperiri în războiul purtat cu HIV.

1. Profilaxia înainte de expunere

Profilaxia pre-expunere (sau PrEP) ar putea juca un rol-cheie în prevenirea infecțiilor cu HIV. PrEP este o pilulă care poate reduce eficient riscul de a fi infectat cu HIV dacă este administrată zilnic. Această metodă se adresează persoanelor care prezintă un risc ridicat de a fi infectate cu HIV, cum sunt cele care au relații sexuale neprotejate, au nevoie de medicamente intravenoase sau au o relație cu cineva infectat care are virusul imunodeficienței umane.
 
2. Terapia genică

Oamenii de știință lucrează la o nouă terapie genică (genoterapie), eficientă în lupta împotriva HIV. Aceasta constă în modificarea celulelor stem hematopoietice și ar putea oferi o protecţie pe termen lung contra HIV.
 
3. Microbicidele

Substanțe care distrug microbii, microbicidele au potențialul de a preveni răspândirea HIV prin luarea de măsuri exact unde acest virus se transmite cel mai des: în dormitor. Microbicidele pot fi aplicate pe organele sexuale, pentru a limita riscul ca HIV să poată fi transmis. Privind spre viitor, microbicidele ar putea acționa ca supliment sau chiar ca alternativă la prezervativele pentru prevenirea HIV. Studiile clinice sunt încă în desfășurare, deci este prematur să afirmăm că acest lucru este un progres major, dar o victorie împotriva bolii este cu siguranță.
 
4. Profilaxia post-expunere

Este vorba despre un medicament luat 1 lună după expunerea la virus. Deși nu este eficientă în proporție de 100%, profilaxia post-expunereajută la prevenirea transmiterii infecției.

5. Medicamentele injectabile cu durată lungă de acțiune

Majoritatea pacienților cu HIV sunt tratați cu multe pilule administrate în fiecare zi. Acestea dunt, în general, eficiente, dar au și efecte secundare neplăcute. Vestea bună: acest lucru se va schimba odată cu introducerea de medicamente injectabile care acționează pe termen lung, ceea ce înseamnă că medicația trebuie luată doar o dată la câteva săptămâni sau chiar la câteva luni.

6. Aplicația Aviro HIV

Aceasta le permite medicilor să stabilească rapid și ușor dacă un pacient cu HIV este un candidat potrivit pentru terapia antiretrovirală, care poate reduce dramatic răspândirea HIV și poate îmbunătăți prognoza medicală. Dar asta nu este totul: aplicația Aviro HIV poate ajuta, de asemenea, experții să determine care medicamente și ce tratamente vor funcționa cel mai bine pentru fiecare individ în parte.

Știați că...
…în prima jumătate a anului trecut, în România au fost depistate 478 de cazuri noi cu infecție HIV/SIDA? 

 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Sorin | 12 April 2018, 15:11
"Ele pot transmite infecția, dar acest lucru se poate întâmpla numai prin sex neprotejat sau prin folosirea în comun a seringilor intravenos."

Nu zau, si marmota ce zicea?????????????
2 Postat de: Sam Kate | 23 June 2018, 05:25
Cum am primit și miracol instant de la doctorul Sacre, care ma vindecat de HIV și, de asemenea, îmi încurcă fostul iubit care sa despărțit cu mine acum șase ani înainte de a mă îmbolnăvi de boală, când i-am sunat pe dr. Sacre care mi-a făcut o rugăciune boala mea instantaneu simt ceva de la mine, asa ca atunci cand cand la doctorul meu sa-l vina, medicul meu a fost surpriza si ma uita la mine pentru mai mult de 4 minute, cand mi-a spus ca nu pot amenda orice bolnav in mine, care a fost primul miracol al doilea a fost că el a făcut o rugăciune pentru mine și iubitul meu sa întors la mine și sunt atât de fericit să-l cunosc pe dr. Sacre, dacă aveți nevoie este de ajutor [email protected] sau sunați sau WhatsApp: +2348159768201 el să vă ajute cu orice boală sau problemă

mărturisește Sam Kate
Adauga un comentariu »