Psiho / Tulburari de personalitate »

5 semne ciudate care arată că suferi de anxietate

Autor: Cristina Popescu | 01 February, 15:05 | 0 comentarii

Stările de anxietate și de îngrijorare se manifestă în cele mai evidente moduri - palme transpirate, tremur al picioarelor, dificultăți de respirație sau stări de vomă.


Stările de anxietate și de îngrijorare se manifestă în cele mai evidente moduri - palme transpirate, tremur al picioarelor, dificultăți de respirație sau stări de vomă.

Însă, există și alte semne ciudate care trădează stările de anxietate și despre care mulți oameni nu știu că sunt asociate stărilor de îngrijorare. Iată câteva exemple!

Flatulență

Ca și cum anxietatea în sine nu ar fi fost de ajuns, neliniștea sau temerile pot provoca gaze stomacale sau flatulență. Explicația este destul de simplă: atunci când suntem nervoși sau îngrijorați, avem tendința să mâncăm și să bem în grabă, fără să mestecăm bine alimentele, rezultând astfel un intestin surescitat, care face eforturi intense să digere mâncarea servită pe fugă.

De asemenea, atunci când mâncăm în grabă sau în picioare înghițim și mai mult aer, motiv pentru care ne vom simți balonați.

Mâini și picioare reci ca gheața

De obicei, vremea rece și o proastă circulație sangvină sunt de vină pentru mâinile și picioarele reci. Însă, atunci când acestea sunt însoțite de o senzație ciudată la nivelul stomacului, așa-numitul nod în stomac, e semn că ceva te frământă.

,,Atunci când te simți anxios, circulația sângelui este redirecționată dinspre extremitățile corpului către organele interne mari ale organismului'', explică Marie Albano, profesor de psihologie medicală la Universitatea din Columbia.

Ea mai explică că acesta este modul organismului de a se apăra, moment în care corpul pompează mai mult sânge către organele sale vitale, cum ar fi inima.

Iritații la nivelul pielii

Există o legătură evidentă între aspectul pielii și emoții. De exemplu, avem tendința de a ne îmbujora atunci când primim un compliment. Însă, stările de anxietate și stresul pot provoca erupții neplăcute la nivelul pielii, cum ar fi eczemele, iritațiile sau o piele excesiv de uscată.

Aceste iritații sunt consecința excesului de cortizol (hormonul stresului) care ,,invadează'' fluxul sanguin.

Căscat frecvent

De obicei, căscăm atunci când suntem obosiți sau plictisiți. Totuși, căscatul excesiv se instalează și atunci când suntem anxioși.

,,Unele persoane, în special cele care suferă de anxietate sau atacuri de panică în mod curent, au tendința de a respira mai rapid decât un individ obișnuit'', explică Albano.

Sentiment de detașare

În cazul stărilor de anxietate mai accentuate, persoanele suferinde pot experimenta depersonalizarea, adică senzația de a fi în afara corpului și de a se observa pe sine. Contactul cu realitatea nu este pierdut complet, însă persoana în cauză se simte de parcă s-ar observa din exteriorul corpului.

Tulburarea de depersonalizare poate fi cauzată de stres sau de o traump puternică și este adesea asociată cu afecțiuni precum anxietatea, depresia sau schizofrenia.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »