Familia ta / Copii »

5 motive să-l duci la oftalmolog

Autor: Daniela Purcaru | 21 August, 14:00 | 0 comentarii

Pentru mulți părinți nu pare important să-și ducă la un control oftalmologic copilul mai mic de 3 ani. Totuși, până la această vârstă se pot preveni unele probleme legate de văz. Pentru a evita boli oftalmologice care se manifestă mai târziu, programează-l pe cel mic la o vizită la medic!


Se pot corecta la timp tulburările de vedere

Cu toate că, pediatrul este primul care cercetează vederea copilului după naștere, pentru a verifica dacă nu sunt semne de strabism, cataractă, glaucom, primele consultații la oftalmolog ar trebui să aibă loc până la vârsta de 3 ani sau în jurul acesteia, pentru a putea interveni la timp și corecta eventualele probleme de vedere.

Consultul este nevoie să fie repetat anual sau la cererea medicului, mai ales dacă părinții suferă la rândul lor de boli de vedere. Alte vizite la medicul specialist ar fi bine să se facă la copiii care în aparență nu au dificultăți de vedere la 5 ani și înainte de începerea școlii.

3 controale sunt salvatoare până la 3 ani

După naștere, lună de lună, copilul își dezvoltă simțul văzului. La doar 6 săptămâni își poate recunoaște mama. Primele semne ale unor tulburări de vedere le poate observa chiar mama în primul an de viață al micuțului. Ea ar trebui să se alarmeze în cazul în care copilul, ajuns la vârsta la care merge de-a bușilea, se lovește adesea de lucruri sau privește într-o singură parte, clipește des, se încruntă, lăcrimează excesiv, are pupilele albe și ochii roșii, evită să deseneze, să rezolve puzzle-uri sau să facă alte activități care implică o concentrare vizuală.

Controalele periodice la vârsta de 9 luni, apoi la 2 și 3 ani oferă șanse de depistare precoce a eventualelor afecțiuni și de tratare eficace a acestora.

Citește și: 6 greşeli pe care părinţii le pot evita

Alungă temerile 

Părinții sunt primii care pot să observe la timp eventualele tulburări de vedere ale copiilor. Dacă cel mic nu privește cu ambii ochi în aceeași direcție, este posibil să sufere de strabism, ceea ce nu se vindecă de la sine cu trecerea timpului, ci necesită tratament, altfel copilul își poate pierde vederea. De asemenea, dacă privește de aproape o carte, o jucărie sau la televizor sau dacă, atunci când poate vorbi, spune adesea că are dureri de cap, ai motive în plus să te adresezi unui medic oftalmolog.

Nici frecatul la ochi sau iritația ochilor nu trebuie neglijate, pentru că sunt simptome posibile ale miopiei. În această situație, el va vedea bine de aproape, dar încețoșat la distanță.

Știai că...
...diagnosticate la timp, înainte de vârsta de 4 ani, unele afecțiuni oculare, ca ambliopia („ochiul leneș”) pot fi corijate în proporție de 95%, evitându-se riscul pierderii sau afectării vederii?Întârzie apariția bolilor oculare moștenite

Copiii ai căror părinți poartă ochelari, mai ales de la vârste fragede, sau ale căror rude au strabism prezintă ei înșiși un risc de 90% de a moșteni afecțiuni oculare precum miopia, hipermetropia sau astigmatismul. La vârsta de 4 ani, 1 din 7 copii cu antecedente familiale suferă de o anomalie vizuală cu origini ereditare.

Când ajunge la 12 ani, ochii sunt deja formați complet, iar dacă până atunci n-a fost depistat vreun defect de vedere, copilul poate să trăiască cu o deficiență fără să-și dea seama că are nevoie de corectare. Acest handicap se poate accentua pe măsură ce se maturizează și-i poate afecta acuitatea vizuală.

Vederea, importantă în învățare

Vederea are o importanță extraordinară la vârsta școlară. Circa 80% dintre informațiile primite sunt învățate cu ajutorul văzului. Prin urmare, pentru a face față acestei etape din viață, copilul are nevoie de capacități vizuale optime. El trebuie să fie capabil să citească ceea ce este scris pe tablă, să scrie. Defectele vizuale nedetectate din vreme încetinesc procesul de învățarea și îi afectează educația, precum și evoluția socială alături de prieteni și colegi în activitățile extrașcolare.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »