Familia ta / Adolescenti »

10 sfaturi pentru reușita la examene

Autor: Diana David | 12 August, 09:10 | 0 comentarii

Se apropie perioada examenelor și, odată cu ea, emoțiile. Pentru că părinții tremură alături de adolescent, la fiecare test. Presiunea se amplifică atunci când elevul sau studentul este nesigur, anxios. Ca părinte, îl poți ajuta cu câteva lucruri.


1. Explică-i copilului că este normal să fie stresat

Și că frica are și aspecte pozitive: ea ne ajută să fim „în alertă” și, deci, mai atenți. Dacă înțelege că emoțiile sunt firești, va reuși mai ușor să își accepte nervozitatea și să își păstreze stăpânirea de sine.

2. Motivează-l, în loc să îl cerți

Un prim pas ar fi să te gândești bine ce așteptări ai de la el. Și ce experiențe sau dezamăgiri ai avut tu în anii de școală, pe care i le transmiți acum adolescentului, prin atitudinea ta. Unul dintre principalele motive pentru care copiii se tem de examene este reacția părinților.

3. Nu învăța împreună cu el, dar ajută-l când are nevoie

Și oferă-i sfaturi (numai atunci) când ți le cere. Poți să îi propui să vă uitați împreună pe planificare, să inventariați ce știe și ce mai trebuie să învețe. În schimb, învățatul alături de el poate să ducă la tensiuni, conflicte și stres inutil. Un profesor sau un coleg sunt mai potriviți, dacă adolescentul preferă să învețe împreună cu cineva.

4. Vorbește cu profesorii despre temerile adolescentului și căutați împreună soluții

Astfel aveți șanse mai mari să îi reduceți anxietatea, pentru că unul dintre principalele motive de stres îl reprezintă cerințele excesive, o ștachetă de performanță prea înaltă impusă de profesor sau de părinte.

5. Încurajează-l!

Adolescentul simte dacă așteptările și speranțele tale sunt foarte mari, iar acest lucru creează o presiune asupra lui, care îl poate inhiba. Explică-i că ai încredere în el și că un eventual eșec nu te-ar dezamăgi sau destabiliza.

6. Asigură-te că primește ajutor

la obiectele de studiu unde se simte nesigur și că materia este bine structurată.

7. Răsplătește efortul, nu succesul

Rezultatul unui examen nu poate fi cunoscut dinainte. Dar cu cât adolescentul se străduiește mai mult și depune mai mult efort, cu atât succesul devine mai probabil decât insuccesul.

8. Fii calm și încrezător

Starea ta i se transmite adolescentului, chiar inconștient. O atmosferă tensionată poate transforma perspectiva examenului într-un eveniment care îi inspiră teamă.

9. În ziua dinaintea examenului, poate să repete materia, dar nu să nu asimileze lucruri noi

Și nici pentru a recupera ce nu a învățat până acum. Ceea ce studiază în această zi nu va mai avea timp să se „așeze”, să se sedimenteze. Ba chiar ar putea să aibă un impact negativ asupra materiei deja învățate. În schimb, este important ca în această zi să doarmă suficient și să mănânce micul dejun.

10. Sfătuiește-l să nu se grăbească și să rezolve mai întâi subiectele pe care le știe bine

Mulți adolescenți au tendința să rămână „agățați” de primul subiect și să își bată capul cu el, până când nu le mai ajunge timpul pentru celelalte.

Sfatul specialistului

Anca-Elena Vințeanu, psihoterapeut

Lipsa de experiență a adolescentuluilegată de examene îl poate face să perceapă într-un mod deformat sau exagerat un astfel de eveniment. Pentru a evita amplificarea dificultăților sau exagerarea demersurilor ce pot avea loc în jurul pregătirii unui examen, este important ca atitudinea părinților să se concentreze pe susținerea, ascultarea și înțelegerea a ceea ce copilul comunică sau încearcă să comunice în legătură cu emoțiile, sentimentele, așteptările și gândurile sale față de o astfel de experiență, importantă pentru el și viitorul său.

Adolescentul are sentimente, întrebări, așteptări pe care poate sau nu să le comunice. Blândețea, calmul, toleranța și atenția părintelui, îndreptate către copil, oferă un mediu sigur, care îi permite exprimarea a ceea ce simte și gândește.

Pentru a nu-i crește starea de tensiune sau sentimentele negative ce pot aduce blocaje, refuzuri, diferite reacții nepotrivite sau disproporționate, este mult mai sănătos ca părintele să lase la o parte grijile, pretențiile și așteptările sale. Astfel, poate face loc exprimării personalității copilului și a trăirii de sine într-un mod autentic, necontaminat de fricile, grijile și neîmplinirile părintelui.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »